De RI&E, een kind kan de was doen!

http://www.rie.nl/wp-content/uploads/2016/02/011TNO_banner_350x350_V1.png
De week van de RI&E is voorbij, maar het onderwerp is nog steeds actueel!

Uit recent onderzoek blijkt dat slecht 35% van de bedrijven de RI&E in orde heeft. Met name in het midden en kleinbedrijf wordt de RI&E vaak niet uitgevoerd.

Dat is spijtig want de RI&E is een instrument dat zeker behulpzaam kan zijn bij het realiseren van een gezonde organisatie. De RI&E kijkt immers niet alleen naar fysieke risico's, maar ook naar de psycho- sociale kant. Een gezonde en tevreden werknemer is het aller belangrijkste kapitaal dat je als werkgever hebt.

Waarom wordt de RI&E dan te weinig ingezet? Onbekendheid lijkt geen belangrijke oorzaak. Volgens mij speelt "drempelvrees" wel een rol. "Hoe krijg ik een RI&E voor elkaar? Het zal wel bakken met geld kosten"...

In de praktijk valt het allemaal best mee, als je maar weet hoe je een en ander kunt aanpakken! Je kunt immers veel zelf doen, en dat werkt vaak gewoon prima! Gewoon met je werknemers om de tafel en kijken waar ze in het werk tegenaan lopen. Samen uitgebroede oplossingen werken ook nog eens het beste!

Hoe begin je nu met de RI&E en hou je het goedkoop en praktisch?

  1. download de starterskit: http://www.rie.nl/wp-content/uploads/2015/04/009TNOsp_Starterskit_web-2.pdf
  2. Bekijk alle overige informatie op http://www.rie.nl. Met name de branche instrumenten zijn interessant! Hiermee krijg je op je eigen tak van sport toegesneden informatie.
  3. Voor de (waarschijnlijk maar enkele) items waar met je werknemers niet uit komt, zoek daarvoor ondersteuning.
  4. Sommige RI&E's moeten getoetst worden.
  5. Klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *